Burn-in: als je nog wél werkt, maar allang op bent

Naar aanleiding van onze vorige post kregen we veel reacties over burn-in. Niet verrassend. Burn-in is veelvoorkomend, maar nauwelijks bekend. En dat terwijl de impact ervan groot is, zowel voor de mens als voor de organisatie.
Een burn-out kennen we intussen allemaal. Je bent op. Niks gaat meer. Alles is te veel. En dus val je uit. Met ziekteverlof, vaak voor lange tijd.
Burn-in is anders. Je bent nog niet ingestort. Je werkt gewoon. Je komt op tijd. Je doet wat nodig is. Maar je voelt je al maanden (soms jaren) leeg, uitgeput en futloos. Zonder energie. Zonder motivatie. Zonder voldoening.
En dat is precies het verraderlijke
Want zolang je er nog bent, lijkt er weinig aan de hand. Maar je presteert op halve kracht. Je veerkracht is ver te zoeken. Je maakt meer fouten, je hebt moeite met focus en je herstelvermogen neemt steeds verder af. De zin van en motivatie voor je werk is weg. En dit sijpelt door in alle aspecten van je leven. Je gezin, je vrienden, het verlies van interesses, het verlies van energie.
Burn-in is een vorm van mentaal verzuim: je bent er wel, maar je bent er eigenlijk niet.
En dat kost wat
Waar een burn-out onder ziekteverzuim valt en deels door ziekteverzekering gedekt wordt, valt burn-in volledig op het bord van de werkgever. Onderzoek toont aan dat burn-in bedrijven gemiddeld twee keer zo veel kost als een burn-out. Niet alleen door verminderde productiviteit, maar ook door verhoogd risico op fouten, ongevallen, uitval op termijn én het verlies van motivatie in een team.
Hoe herken je burn-in bij jezelf of in je team?
- Langdurige vermoeidheid die niet overgaat
- Werken zonder gevoel van betekenis of voldoening
- Geen energie meer voor sociale of creatieve activiteiten
- Afvlakking van emoties en motivatie
- Fysiek aanwezig zijn, maar mentaal steeds verder afdwalen
Burn-in verdient aandacht, net als burn-out.
En niet pas als het te laat is,. Een belangrijk onderdeel hierin is aandacht voor preventie. Bedrijven die zich hiervoor inzetten hebben gezondere, gemotiveerde medewerkers in dienst en de kosten van (langdurig) verzuim verminderd.
Bij Kopwaarts begeleiden we werknemers en werkgevers in het herkennen, herstellen en voorkomen van mentale overbelasting. Zodat mensen weer met energie en plezier aan het werk kunnen en organisaties bouwen aan duurzame inzetbaarheid. We doen dit door voorlichting te geven en preventie programma’s aan te bieden, zoals vitaliteitsprogramma’s, preventieve coaching en training.
Neem contact met ons op om te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen.