Kopwaarts



Krijg je ook wel eens hoofdpijn van al dat nadenken?

Krijg je ook wel eens hoofdpijn van al dat nadenken?

Je bent niet de enige! Uit onderzoek blijkt dat intensief nadenken niet alleen voor vermoeidheid zorgt, maar ook onaangename gevoelens zoals stress, frustratie en ergernis met zich meebrengt. We hebben allemaal wel eens zo’n moment waarop we het gevoel hebben dat onze hersenen overuren draaien. Maar wist je dat dit echt een flinke impact kan hebben op je welzijn?

Waarom je hersenen zo snel vol raken

In een wereld waar multitasken en snelle beslissingen nemen de norm zijn, wordt er steeds meer van ons gevraagd. De constante stroom van e-mails, vergaderingen, deadlines en complexe problemen dwingt ons om continu op volle toeren te draaien. En laten we eerlijk zijn: dat is vermoeiend.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door de Radboud Universiteit en de Universiteit van Maastricht, werkt je brein zo hard dat het je energievoorraad kan uitputten. Dit leidt niet alleen tot mentale vermoeidheid, maar ook tot negatieve gevoelens zoals stress en frustratie. Die “koppijn van het nadenken” is dus niet alleen iets dat je je inbeeldt; het is een echt signaal dat je hersenen even rust nodig hebben.

Hoe voorkom je dat je hoofd overloopt?

Gelukkig zijn er manieren om deze mentale overbelasting te voorkomen. Het begint allemaal met het herkennen van de signalen en het nemen van simpele stappen om jezelf wat ademruimte te geven.

1. Las vaker een pauze in

Je hersenen hebben rust nodig, net zoals je spieren. Korte, regelmatige pauzes helpen om je hoofd helder te houden. Een paar minuten wandelen of gewoon even een kop koffie halen kan al wonderen doen.

Merk je dat je in hetzelfde rondje zit te denken of aan het piekeren bent? Stop dan en neem een pauze! Soms is je brein gewoon even overbelast en dat is het perfecte moment om jezelf wat rust te gunnen. Even afstand nemen kan helpen om je gedachten te ordenen en met een frisse blik verder te gaan. Dus, haal diep adem, stap even weg van je werk, en doe iets wat je ontspanning brengt—je geest zal je dankbaar zijn!

2. Kom in beweging

Lichaamsbeweging is een perfecte manier om je gedachten op een rijtje te krijgen en stress af te bouwen. Een korte wandeling, een fietstocht of zelfs een paar rek- en strekoefeningen kunnen je al helpen om je beter te voelen.

3. Vind een gezonde balans

Het is cruciaal om een goede werk-privébalans te vinden. Zorg ervoor dat je niet alleen maar bezig bent met werk, maar ook tijd inplant voor ontspanning en plezier. Dit helpt je om mentaal veerkrachtig te blijven.

4. Praat erover

Voel je je opgebrand? Praten helpt! Of het nu met een collega is, een vriend of een professional, het delen van je gevoelens kan enorm opluchten en helpen om dingen in perspectief te plaatsen.

Bij Kopwaarts zijn we er voor je

Bij Kopwaarts zien we dagelijks hoe belangrijk het is om mentaal fit te blijven. Mentaal verzuim begint vaak met die kleine signalen die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Maar als je er op tijd bij bent, kun je veel ellende voorkomen. Wij helpen je om deze signalen te herkennen en bieden ondersteuning om gezond en gelukkig aan het werk te blijven.

Of je nu op zoek bent naar manieren om mentale overbelasting te voorkomen, of hulp nodig hebt om weer op de been te komen na een periode van uitval, wij staan voor je klaar.

Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen om mentaal sterk te blijven? Neem gerust contact met ons op!

Bron: Lees het onderzoek hier

Contact