Mentale klachten herkennen en verzuim voorkomen
Mentale en / of psychische problemen komt vaker voor dan je denkt. Vaak merk je het pas op als iemand vastloopt, maar wist je dat signalen van stress al veel eerder zichtbaar zijn? Cijfers laten zien dat stressgerelateerde klachten en burn-outs de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen.
Volgens ArboNed steeg in de periode juli 2023 tot en met juni 2024 het langdurig verzuim door stress zelfs met 8%. Medewerkers met stressklachten blijven gemiddeld 245 dagen uit de running. Bij een burn-out kan dit oplopen naar wel 10 maanden of langer.
Eén dag verzuim kost een bedrijf gemiddeld €340. Maar de werkelijke prijs van stress is veel groter. Want het raakt niet alleen de medewerker die ziek thuis zit, maar ook het team dat moet inspringen, de manager die alles moet herorganiseren,en de sfeer op de werkvloer die onder druk komt te staan.
Het goede nieuws? Als je stress op tijd herkent en aanpakt, kun je veel ellende én kosten voorkomen.
Het ontstaan gebeurd zelden door één ding. Het is vaak een optelsom van factoren. Hoge werkdruk, een disbalans tussen werk en privé, drukke thuissituatie, het zijn bekende oorzaken. Maar er is meer. Externe invloeden zoals zorgen over de geopolitieke situatie en de impact van sociale media, spelen ook een grote rol.
Het gevolg? Steeds meer medewerkers kampen met spanningsklachten, burn-outs en zelfs angstklachten. Deze mentale belasting heeft een directe invloed op hun prestaties, gezondheid en welzijn.
Weet jij hoe je stress in je team kunt signaleren?
Vaak zijn er al verschillende signalen merkbaar voordat iemand uitvalt. Het is belangrijk deze signalen serieus te nemen en op tijd hulp te bieden. Als leidinggevende is het lastig om alles te zien, maar sommige signalen zijn te belangrijk om te missen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Mentale signalen
|
Gedrag
|
Fysieke signalen
|
Emotionele signalen
|
Waarom snelle hulp essentieel is
Een groot probleem is de lange wachttijden voordat mensen hulp krijgen. Voor veel mensen kan het maanden duren en in de tussentijd nemen de klachten vaak toe.
Steeds meer bedrijven schakelen preventieve ondersteuning in, waarbij medewerkers sneller hulp krijgen, (langdurig) verzuim voorkomen kan worden en ter ondersteuning van de periode tot reguliere hulp.
Wij ondersteunen organisaties met:
- Preventie en signalering: We trainen teams en leidinggevenden om stresssignalen vroegtijdig te herkennen.
- Wachttijdondersteuning: Als reguliere zorg te lang op zich laat wachten, zorgen we dat medewerkers sneller hulp krijgen. Met wachttijdondersteuning zorgen we ervoor dat medewerkers direct praktische hulp krijgen, zodat ze sneller weer grip op hun situatie krijgen
- Maatwerkoplossingen: We helpen bedrijven om langdurig verzuim te voorkomen en werkdruk structureel te verminderen.
Zorg dat stress geen verzuim wordt!
Neem contact met ons op en ontdek wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen.