Kopwaarts



Verzuim door mentale overbelasting raakt alle generaties

Verzuim door mentale overbelasting raakt alle generaties

Steeds meer mensen melden zich ziek door mentale klachten. Komt het je bekend voor?

Of je nu net begint aan je carrière of al jaren meedraait, de kans is groot dat je een keer mentaal overbelast raakt. Uit cijfers van het CBS en TNO blijkt dat in 2023 maar liefst 7,1% van de jonge werknemers (25-34 jaar) zich ziek meldde door psychische klachten zoals stress en burn-out. Maar het probleem beperkt zich niet tot de jongere generatie. Mentale gezondheid blijft een uitdaging voor alle leeftijden.

Jonge professionals (25-34 jaar) staan aan het begin van hun carrière; de prestatiedruk, digitale overbelasting en financiële onzekerheden is hoog. Grenzen tussen werk en privé vervagen sneller bij deze groep, en de stress stapelt zich op.

Pre-Midlifers (35-44 jaar) zitten midden in het spitsuur van het leven: werk, jonge kinderen, financiële zorgen en verantwoordelijkheden. Het combineren van al deze ballen in de lucht en levensloopstress kan leiden tot mentale uitputting.Voor 6,7% van deze groep is mentale uitputting zoals overspannenheid en burn-out de grootste reden van verzuim.

Werknemers van middelbare leeftijd (45-54 jaar) ervaren nog steeds mentale belasting, ondanks dat het leven misschien wat rustiger lijkt te worden. Met 5,8% mentaal verzuim, vaak door levensloopgebeurtenissen, blijft deze groep kwetsbaar voor stress, vaak in combinatie met fysieke klachten.

55-plussers? Hoewel psychisch verzuim hier lager ligt (5,04%), verzuimen ze wel gemiddeld 18,6 dagen bij mentale klachten. Langdurige mentale belasting laat zijn sporen na.

Wat kun je als werkgever doen?

Herken je je in deze situaties, of zie je het bij je team? Er zijn concrete stappen die je kunt nemen om mentale klachten te verminderen:

1. Herken de signalen van stress: Zie je dat iemand vermoeid is, zich anders gedraagt of minder goed functioneert? Ga het gesprek aan.

2. Werkplezier stimuleren: Gelukkige medewerkers zijn veerkrachtiger. Zorg voor een fijne werkomgeving en een gezonde werkdruk.

3. Empathisch leiderschap: Persoonlijke aandacht en één-op-één gesprekken zorgen ervoor dat mensen zich gehoord en gesteund voelen. Een veilige omgeving maakt het makkelijker om over mentale uitdagingen te praten.

4. Help de balans te bewaren: Het is niet altijd makkelijk om werk en privé te scheiden. Geef medewerkers ruimte en tools, zoals timemanagement- of mindfulness-trainingen, om de balans te herstellen.

5. Investeren in preventie: Elke generatie op de werkvloer kent zijn eigen uitdagingen op het gebied van mentaal welzijn. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals coaching en stressmanagementtrainingen, kunnen werkgevers de mentale gezondheid van hun medewerkers proactief ondersteunen.

Iedere generatie op de werkvloer heeft zijn eigen uitdagingen. Maar met de juiste aandacht en ondersteuning kunnen we mentale overbelasting verminderen.

Investeren in preventie is essentieel. Kopwaarts helpt hierbij door specialistische reintegratie te bieden bij mentaal en psychisch verzuim en organisaties en bedrijven te ondersteunen bij het inzetten van preventieve maatregelen om mentaal verzuim te voorkomen. Met op maat-coaching, stressmanagement, ervaringsdeskundige en multidisciplinaire begeleiding helpen we jouw organisatie en medewerkers gezond en veerkrachtig te blijven. Lees hier meer over Onze aanpak.